MY SWEETFAMILY

Friday, August 04, 2006

MAK KU SAYANG....i love u...

'Hello, Intan mak sakit, kat hospital ni....keluar darah dari mulut & hidung...kalo boleh balik le ye...' Camtulah bunyi lebih kurang panggilan telepon kakak sulung aku hari ahad hari tu. Actually masa tu aku dah on the way nak pergi birthday party anak member aku. Bile dengar berita tu, hubby aku terus u turn balik rumah semula....perasaan masa tu #%+&8*& entah tak dapat nak kugambarkan...

Actually mak dah berusia 74 tahun ...ikut ic lah...sebenarnye aku sekeluarga pun tak tahu bile tarrikh lahir mak...yelah orang kampung dulu2 tak ambil berat sangat tentang pendaftaran2 ni yang ada cume tahun pendaftaran nye aje. Mak memang agak uzur...Kalo dulu mak seorang yang lincah tapi sekarang ni semuanye dah hilang...kadang2 kesian tengok mak.

Aku sampai kat Hospital Manjung malam tu pukul 10.00 mlm. Lepas aku hantar anak2 aku kat rumah kakak aku terus pergi hospital ...kesian tengok kakak aku seharian bersama mak ...aku pun volunteer nak jaga mak malam tu. Kesian mak...sedih & sayu bile tengok mak yang selama ni hebat di pandangan mata aku sekarang terkulai di atas katil. Aku tegur mak...mak jawab tapi dia tak bermaya...Sepanjang malam aku di sisi mak...fikiran aku melayang2. Teringat masa aku kecik2....masa tu aku dah sekolah tadika..mak kena tolong abah jaga MARDEC. Tiap2 hari mak akan ambik aku balik sekolah naik basikal tua...kelakar ..masa tu abah tak de kereta lagi cuma ada motor aje. Mak plak tak pandai bawa motor ..so hari2 naik basikal. Kesian mak..panas2 ambik aku balik tadika...Mak memang garaaaang ...kalo dia naik angin ...satu kampung boleh dengar. Kadang2 aku tension gak...kalo aku gaduh dengan kengkawan...mak tak pernah nak bela...mak selalu kata aku yang salah. Geram gak lah masa tu tapi sekarang, bile aku ada anak baru aku tahu kenapa mak buat camtu kat aku...semuanye untuk kebaikan aku gak.

Aku masih ingat lagi kalo aku demam ke mak tak pernah mengeluh jaga aku. Even sampai aku beranak pun mak tetap berusaha nak jaga aku. Sampai kadang2 aku pula lemas dengan pantang larang mak. Tapi bile sekarang aku tahu kenapa buat camtu...untuk kebaikan aku jugak.

Dulu masa aku muda remaja , aku selalu geram dengan mak sebab suka membebel...anak dara pemalas antara kata2 yg selalu ditujukan pada aku. Tp memang pun...aku merupakan anak mak aku yang paling malas. Maklumlah anak bongsu...ada kakak & abg2 yg tolong buat. Tapi walau camtu pun aku selalu gak kena marah....tapi sekarang ni aku bangga sebab pernah kena bebel ...maknanye mak aku sayang aku. Dia nak aku jadi org yg berjaya tu sbb dia bebel...untuk kebaikan aku jugak.

Tapi bila jadi mcm ni....aku rindukan bebelan mak...rindu dengan masakan mak ....mak masak sedap. KAdang2 tak dinafikan mak cerewet sikit pasal makan , walaupun skrg ni dah tak kuat tapi kalo masak tak ikut selera mak ...siaple dia bising....gerammm...itulah kan, padahal bukan besar sangat permintaan mak tu...cuba kalo zaman kecik2 dulu..mcm bende kite nak. Kadang2 tu kite bukan tau pun mak tu ada duit ke tak...tp nak gak. Dia tetap ikutkan ...tapi kite...belum tahu boleh memenuhi kehendak mak kan...

Bile tengok mak camtu...sedih sangat....aku rindu kelincahan dan kebisingan mak yg dulu. Sekarang baru aku tahu betapa hebatnye MAK aku....MAK I LOVE U SO MUCH

2 comments:

koko said...

sedih tau baca pepagi cite sedih :(.
tetiba kita ingat mak kita jugak....wawawawawawaawawa..
semoga mak intan cepat sembuh dan lincah semula..

dazzling_948 said...

sedeyla kak intan..
sob sob...
ni yg nak amik cuti balik kg nie...
hehehehe...
tp mmg betul..selagi mak ayah ade..hargailah mereka...
sebelum terlewat...
:)